0492 - 592455 | keuze 2

Heerlijk een dagje golfen op De Gulbergen. Wie een goede conditie heeft, speelt met gemak 18 holes. Maar voor hem of haar die wat moeilijker ter been is of een minder goede conditie heeft, is dat niet zo vanzelfsprekend.

Gelukkig is er dan de Handicart. Golfclub De Gulbergen kent ruim 200 leden die gebruik kunnen maken van een handicart. Landelijk is dit aantal op dit moment circa 20.600 en zal in 2017 groeien naar circa 21.500.
Zij zijn allen ingeschreven bij de Stichting Handicart, een landelijke organisatie die ruim 30 jaar geleden is opgericht met als doel ook de minder valide golfers van hun sport en spel te kunnen laten genieten.

 

Historie

Stichting Handicart is op 23 april 1986 opgericht vanuit een oprecht gevoel van solidariteit. Ook golfers die tijdelijk of permanent minder goed ter been zijn, moeten hun favoriete golfspel kunnen blijven beoefenen. Dat was het uitgangspunt van de heer Fred Plesman die al in 1980 het plan opvatte om Stichting Handicart op te richten. Het is echt een uniek initiatief, want geen ander land hanteert dit systeem.

 

Financiering

Om de minder valide golfers gebruik te kunnen laten maken van een handicart is, behalve een pasje, ook veel geld nodig. De Stichting Handicart verkrijgt deze benodigde gelden uit donaties, giften en opbrengsten van benefiet wedstrijden. Hiermee kan men weer handicarts aanschaffen.
Het aantal donateurs is in de loop er jaren gegroeid tot 29.000, het aantal vrijwilligers tot 180. De Handicart pashouder doneert zelf gemiddeld € 50 per jaar. De jaarbijdrage van een donateur die geen pashouder is, bedraagt circa € 25.

Omdat de Stichting Handicart zo groot is geworden, werd het wenselijk geacht om eind 1997 een zgn. 'Steunstichting' in het leven te roepen. Zodat er naast de Stichting Handicart (verantwoordelijk voor de exploitatie van de Handicarts) nu ook een Stichting Vrienden van Handicart bestaat, waaronder alle donaties, schenkingen etc. vallen.

Uiteraard is Stichting Handicart verheugd dat zoveel donateurs en vrijwilligers het belang van dat werk onderkennen en met hun donaties of persoonlijke inzet honoreren. Daardoor kunnen mindervalide golfers tegen de geringe vergoeding van € 4,00 per rondje gebruikmaken van een handicart.
De werkelijke kosten voor een rondje bedragen echter € 10,00. De Stichting financiert dus per rondje € 6,00 uit de gelden die zij ontvangen uit donaties en giften.
Een Handicart gerechtigde betaalt voor de pas € 10,00 voor het vervaardigen van de pas en administratiekosten. Hij of zij is automatisch donateur en wordt jaarlijks om een bijdrage verzocht.
Het spreekt voor zich dat elke donatie meer dan welkom is om ook deze unieke service in stand te houden! Elke donateur investeert immers ook in zijn of haar eigen toekomst als golfer!

 

Bij De Gulbergen minder handicarts?

Ja, dit is mogelijk. De Stichting Handicart beschikt landelijk over zo’n 700 handicarts die op 116 golfbanen in Nederland gereed staan voor gebruik. Een (her)verdeling voor de plaatsing van deze handicarts vindt plaats door een jaarlijkse toetsing.
Wanneer een golfbaan niet voldoende financiële ondersteuning biedt, is het mogelijk dat het aantal handicarts naar beneden wordt bijgesteld. Dit geldt dus ook voor onze golfbaan. De Gulbergen heeft op dit moment 6 handicarts van de Stichting in bruikleen.

 

Handicartwedstrijd op De Gulbergen

Op zaterdag 6 mei a.s. wordt op onze golfbaan de Handicart Benefietwedstrijd gehouden. De bedoeling is dat op deze dag zo veel mogelijk golfers meedoen. Juist die dag kunnen de valide golfers laten zien dat zij solidair zijn met de minder valide collega-golfers.
Wij verwachten een grote opkomst. Noteer deze datum in uw agenda! Meer informatie volgt.

 

Donateur worden of een pas aanvragen?

Golfclub De Gulbergen heeft een eigen Handicart Clubconsul die de contacten tussen de club en de Stichting Handicart onderhoudt. Dit is sinds begin dit jaar Ton van Wayenburg. Voor meer informatie kunt u bij hem terecht. Telefoon 06 – 17 826 863, e-mail ton@vanwayenburg.nl

eric kurtVrijdag 27 mei werd er met 35 teams in een mooie greensome wedstrijd gestreden om de Handicart wisselbeker. Naast het feit dat de organisatie de clubleden natuurlijk een onvergetelijke golfdag wilde bezorgen is het ook een mooi middel om extra inkomsten te genereren om te waarborgen dat er voldoende hadicarts op de Gulbergen kunnen blijven rijden. Helaas werd het aantal van 60 teams waarop door de organisatie was gerekend niet gehaald, terwijl de opbrengsten van deze dag toch een heel nobel doel dienen. Hier ligt dus voor alle leden van de Gulbergen om volgende jaren een betere opkomst neer te zetten!

Nadat we ons inschrijfgeld hadden betaald werden we eerst getrakteerd op een golfballetje van de Stichting Handicart, een vierkleurenpen en een parkeerkaart (niet geldig in het golflandschap ) om vervolgens vergast te worden op een heerlijk kopje koffie of thee met een koekje. Bovendien had de organisatie gezorgd voor prachtig weer, zodat alle deelnemers in opperbeste stemming waren om 18 holes te lopen op onze mooie baan.
In deze wedstrijd speelde ik als team 27 samen met Kurt Elfrink, die ik 7 mei jongstleden tijdens de introductiebijeenkomst voor nieuwe leden heb ontmoet. Sindsdien hebben we verschillende keren samen gegolfd en kwam Kurt met het idee om samen aan deze wedstrijd mee te doen. En we hebben er geen spijt van gehad, want we hebben genoten van een heerlijk dagje golf samen met onze flightgenoten Judith en Frank van Vught. Naast het feit dat het erg gezellig was om met hun samen te lopen hebben we ook nog veel geleerd van deze ervaren golfers, waarvoor dank.
Na ruim vier uur kwamen we vermoeid maar voldaan terug in het clubhuis, waar een lekker drankje en een heerlijk kopje aspergesoep met stokbrood op ons stond te wachten.


Vanwege het mooi weer zat natuurlijk praktisch iedereen op ons prachtige, nieuwe, terras en kon daar de prijsuitreiking ook plaatsvinden.
De hoogst score met 45 stableford punten (wat een fantastische aantal) werd behaald door een team dat geen lid is van de Gulbergen, maar als gasten op invitatie meespeelden. Dit team wilde en kon derhalve alleen buiten mededinging meedoen. Dit leidde er toe dat wij, als tweede geëindigd team, er met de eerste prijs ervan door konden gaan, hetgeen een grote verrassing was voor ons beiden. Zo kreeg deze voor ons toch al geslaagde dag een echt “gouden” randje en gaan we ons uiterste best doen om op 12 september de Gulbergen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen op de regiowedstrijd op Golfbaan Crossmoor in Weert.


Tot slot alle complimenten voor de organisatie van deze wedstrijd. Alles was perfect geregeld. Ik hoop met hen dat er volgend jaar een grotere opkomst is.

Kurt Elfrink
Eric Jansen

Vrijdag 27 mei was de jaarlijkse Handicartwedstrijd. Er hadden zich geen 72 leden voor deze wedstrijd aangemeld dus kon er volgens het bestuur geen shotgun gespeeld worden. Wel werd er op hole 1 en 10 gestart na een heerlijk kopje koffie, aangeboden door de Hooghe Bergh.

winnaars 2016Het was heerlijk weer, op het terras was het fijn toeven na de wedstrijd onder het genot van een glaasje prosecco en een kop asperge soep. Jan de Goede zorgde voor de muzikale omlijsting.

  • Heidi Mennen en Ulrike Schellert hebben eigenlijk de wedstrijd gewonnen met 45 stableford punten, deze twee dames waren gastspelers en kunnen dus niet naar de regionale wedstrijd. Ze mochten echter als eersten van de rijk gevulde prijzentafel kiezen.
  • De heren Kurt Elfrink en Eric Jansen zijn met 40 stableford punten de twee golfers die de eer van de Gulbergen gaan verdedigen in september op Crossmoor.

Frits en Gemma Kamerling hebben zorg gedragen voor de startlijst.

Er bestaat nog steeds een groot misverstand over de handicartwedstrijd, aan deze wedstrijd kunnen alle golfers van de Gulbergen meedoen, je hoeft niet in een handicart te zitten. Het doel van deze wedstrijd is geld te generen om de buggy’s voor de Gulbergen te behouden. Daar wij een vergrijzende golfclub zijn is dat belangrijk. De opbrengst was dit jaar € 830 .

Alle sponsoren, heel hartelijk dank voor het meespelen en voor het ter beschikking stellen van leuke prijzen voor de loterij.