Golfers solidair met mindervalide medegolfer

Heerlijk een dagje golfen op De Gulbergen. Wie een goede conditie heeft, speelt met gemak 18 holes. Maar voor hem of haar die wat moeilijker ter been is of een minder goede conditie heeft, is dat niet zo vanzelfsprekend.

Gelukkig is er dan de Handicart. Golfclub De Gulbergen kent ruim 200 leden die gebruik kunnen maken van een handicart. Landelijk is dit aantal op dit moment circa 20.600 en zal in 2017 groeien naar circa 21.500.
Zij zijn allen ingeschreven bij de Stichting Handicart, een landelijke organisatie die ruim 30 jaar geleden is opgericht met als doel ook de minder valide golfers van hun sport en spel te kunnen laten genieten.

 

Historie

Stichting Handicart is op 23 april 1986 opgericht vanuit een oprecht gevoel van solidariteit. Ook golfers die tijdelijk of permanent minder goed ter been zijn, moeten hun favoriete golfspel kunnen blijven beoefenen. Dat was het uitgangspunt van de heer Fred Plesman die al in 1980 het plan opvatte om Stichting Handicart op te richten. Het is echt een uniek initiatief, want geen ander land hanteert dit systeem.

 

Financiering

Om de minder valide golfers gebruik te kunnen laten maken van een handicart is, behalve een pasje, ook veel geld nodig. De Stichting Handicart verkrijgt deze benodigde gelden uit donaties, giften en opbrengsten van benefiet wedstrijden. Hiermee kan men weer handicarts aanschaffen.
Het aantal donateurs is in de loop er jaren gegroeid tot 29.000, het aantal vrijwilligers tot 180. De Handicart pashouder doneert zelf gemiddeld € 50 per jaar. De jaarbijdrage van een donateur die geen pashouder is, bedraagt circa € 25.

Omdat de Stichting Handicart zo groot is geworden, werd het wenselijk geacht om eind 1997 een zgn. 'Steunstichting' in het leven te roepen. Zodat er naast de Stichting Handicart (verantwoordelijk voor de exploitatie van de Handicarts) nu ook een Stichting Vrienden van Handicart bestaat, waaronder alle donaties, schenkingen etc. vallen.

Uiteraard is Stichting Handicart verheugd dat zoveel donateurs en vrijwilligers het belang van dat werk onderkennen en met hun donaties of persoonlijke inzet honoreren. Daardoor kunnen mindervalide golfers tegen de geringe vergoeding van € 4,00 per rondje gebruikmaken van een handicart.
De werkelijke kosten voor een rondje bedragen echter € 10,00. De Stichting financiert dus per rondje € 6,00 uit de gelden die zij ontvangen uit donaties en giften.
Een Handicart gerechtigde betaalt voor de pas € 10,00 voor het vervaardigen van de pas en administratiekosten. Hij of zij is automatisch donateur en wordt jaarlijks om een bijdrage verzocht.
Het spreekt voor zich dat elke donatie meer dan welkom is om ook deze unieke service in stand te houden! Elke donateur investeert immers ook in zijn of haar eigen toekomst als golfer!

 

Bij De Gulbergen minder handicarts?

Ja, dit is mogelijk. De Stichting Handicart beschikt landelijk over zo’n 700 handicarts die op 116 golfbanen in Nederland gereed staan voor gebruik. Een (her)verdeling voor de plaatsing van deze handicarts vindt plaats door een jaarlijkse toetsing.
Wanneer een golfbaan niet voldoende financiële ondersteuning biedt, is het mogelijk dat het aantal handicarts naar beneden wordt bijgesteld. Dit geldt dus ook voor onze golfbaan. De Gulbergen heeft op dit moment 6 handicarts van de Stichting in bruikleen.

 

Handicartwedstrijd op De Gulbergen

Op zaterdag 6 mei a.s. wordt op onze golfbaan de Handicart Benefietwedstrijd gehouden. De bedoeling is dat op deze dag zo veel mogelijk golfers meedoen. Juist die dag kunnen de valide golfers laten zien dat zij solidair zijn met de minder valide collega-golfers.
Wij verwachten een grote opkomst. Noteer deze datum in uw agenda! Meer informatie volgt.

 

Donateur worden of een pas aanvragen?

Golfclub De Gulbergen heeft een eigen Handicart Clubconsul die de contacten tussen de club en de Stichting Handicart onderhoudt. Dit is sinds begin dit jaar Ton van Wayenburg. Voor meer informatie kunt u bij hem terecht. Telefoon 06 – 17 826 863, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.