Golf De Gulbergen | Heiderschoor 26 | 5731 RG Mierlo
Gebruik voor navigatie: Baroniehei Nuenen | 0492-592455 > keuze 2 | Mail ons

Kort gemaaid gras is erg gevoelig voor ziektes en schimmels en golfbanen hebben, zoals alle sportvelden, ook te maken met onkruid.

De golfindustrie gebruikt af en toe gewasbeschermingsmiddelen (pesticiden) om schimmels en onkruid te bestrijden. Het gebruik van chemische gewasbescherming was in Nederland al beperkt, de overheid wil pesticiden op sportvelden helemaal gaan verbieden. Dit verbod zou eind 2017 ingaan maar het is uitgesteld tot 2020.

Green Deal

Het uitstel is onderdeel van een 'Green Deal' die de golfindustrie en de overheid in oktober 2015 hebben ondertekend. In deze ‘Green Deal’ is afgesproken dat de golfindustrie het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de komende jaren flink gaat terugbrengen, dat onderzocht wordt of golfbanen zonder pesticiden kunnen, en dat er gezocht wordt naar preventieve maatregelen en alternatieve bestrijdingsmiddelen. De uitdaging voor golfbanen wordt 'natuurlijke speelkwaliteit' bieden; optimale kwaliteit in harmonie met de natuurlijke omgeving. Er zal intensiever golfbaanonderhoud gepleegd moeten worden als er een totaalverbod komt op alle pesticiden. We zullen er aan moeten wennen dat het gras op een golfbaan niet altijd groen is.

Golfers moeten rekening gaan houden met ‘meer dan 50 kleuren groen, geel en bruin’.