Golf De Gulbergen | Heiderschoor 26 | 5731 RG Mierlo
Gebruik voor navigatie: Baroniehei | 0492-592455 | keuze 2 | Mail ons

Ja, u kunt dat zelf redelijkerwijs bepalen. Rijp en aanhoudende vorst zijn in de winterperiode hiervoor bepalend.

Twijfelt u? Kan dan bij de baanstatus om hier zekerheid over te krijgen. Gelooft u dat nog niet, bel dan na 9 uur de caddiemaster 0492-592455 /keuze 1 voor de actuele baanstatus.

 

RIJP

Rijp komt het meest voor en kleurt het gras wit. Rijp bestaat uit minuscule ijskristallen die zich vormen op het blad van de grasplant. Als gras is bevroren, verliest het zijn veerkracht omdat de buitenste cellen van elk blad beginnen te bevriezen door het contact met de ijskristallen. Vervolgens zorgen voetstappen of andere betreding ervoor dat de bevroren cellen scheuren. Hierdoor ziet het gras er “verbrand” uit en wordt elke voetstap grijs-zwart. Herstel duurt lang en hangt af van de groeisnelheid van het gras en van hoe erg de schade is. Hoe erger de schade, hoe gevoeliger de plant wordt voor ziektes en uitdunning.

Bij rijp zal de baan tijdelijk gesloten zijn, totdat deze verdwenen is. Meestal kan de baan weer open rond 10.00 uur.

AANHOUDENDE VORST

Een periode van aanhoudende vorst kenmerkt zich door lage temperaturen en lage luchtvochtigheid en zorgt ervoor dat het blad van de grasplant direct bevriest. Hoewel niet zo goed zichtbaar als rijp, kan betreding van in zijn geheel bevroren gras ervoor zorgen dat het gehele blad scheurt en het kan er soms zelfs toe leiden dat de stam van de plant wordt aangetast.

Mocht het zeer lang en hard vriezen, dan zal de baan eerst gesloten zijn en na een tijd van lange vorst, zal de baan weer bespeelbaar zijn. Eventueel wel op wintergreens.