Golf De Gulbergen | Heiderschoor 26 | 5731 RG Mierlo
Gebruik voor navigatie: Baroniehei Nuenen | 0492-592455 > keuze 2 | Mail ons

De baan te nat om te golfen

Het overkomt ons meer dan we zouden willen, maar de weersomstandigheden hebben we niet in de hand.
wateroverlast 1Graag willen wij u proberen duidelijk maken wat de gevolgen zijn van een (zeer) natte golfbaan in het voorjaar en waarom we niet moeten wanhopen!

Het klimaat is de laatste decennia duidelijk aan het veranderen. Er valt niet alleen vaker, maar ook veel meer, neerslag.
U zult dat ongetwijfeld ook merken rondom uw huis en bij u in de buurt.
De tuin of de verharding in uw voor- of achtertuin blijft vaker en langer onder water staan. Dit is een reden dat het asfalt snel slijt of dat er in de wegen grotere gaten vallen.

Hoge waterstand

Bij de golfbaan is dat niet veel anders. Wij doen er alles aan om het overtollige water zoveel mogelijk en zo snel mogelijk af te laten vloeien naar de zijkanten, weg van het speelveld.
Echter de paden op hole 2 en 3 slijten veel harder dan de andere paden. Hier lopen gigantisch veel liters water overheen tijdens en na de regenval of een extreem flinke stortbui. Soms slipt er een drainageslang dicht. De greenkeepers doen hun best om dit zo snel mogelijk te herstellen.
Maar, we zijn hierbij afhankelijk van de (vaak te hoge) waterstand in de Hooidonkse Beek. Deze wordt beheerd door het Waterschap. We zijn al enige tijd met hen in gesprek om de waterstanden vooral na de zomer aan te passen zodat we het overvloedige water sneller kunnen lozen.

Ondergrond is belangrijk

Een ander probleem in de natte periode van het jaar is dat het grootste gedeelte van de golfbaan op kleihoudende grond is aangelegd. Het mag duidelijk zijn; hoe meer klei in de grond, des te meer water het vast zal houden. Dit water sijpelt erg langzaam door de grond, vandaar dat u vooral na een flinke bui hier last van kan ondervinden. Op sommige delen van de golfbaan is er sprake van een zeer hoge concentratie van klei.

Oorzaak en gevolg

De fairways zijn eind jaren ‘80 en begin jaren ‘90 aangelegd. Het was het eerste golfproject voor de betreffende aannemer. Er werd toen veel minder opgelet waar zware vrachtwagens reden en wat de invloed daarvan zou kunnen zijn voor de ondergrond.
wateroverlast 2Er bleken in de toplaag een tweetal storende lagen te zitten. Deze storende lagen laten GEEN water door, ook niet beperkt. Vandaar dat we hebben moeten besluiten deze lagen te doorbreken en de toplaag diep te spitten (omwoelen). Deze toplaag zal zich de komende jaren verbeteren (herstellen) en daardoor steeds wat meer water doorlaten. Optimaal zal het daar nooit worden in hele natte periodes, het blijft namelijk klei.

Is er dan mogelijk nog iets aan te doen? Ja onze hoofdgreenkeeper is met zijn enthousiaste staf bezig om tijdens de komende zomer een nieuw ontwikkeld drainagesysteem aan te brengen, waardoor het teveel aan water sneller kan worden afgevoerd.

Heeft klei ook voordelen?

Ja vooral in zonnige perioden van het jaar blijft het gras voorzien van voldoende water om sterk, mooi, groen en ”betreedbaar” te blijven. Hierdoor hebben we juist in het golfseizoen de beste grasmat en kunt u genieten van het heerlijke golfspel op een optimale golfbaan!

De greenkeepers zijn iedere dag met volle inzet voor u op en om de golfbaan bezig. De natuur laat zich echter niet temmen en blijft wispelturig. Daarom blijft het ook een uitdaging om de baan steeds zo snel mogelijk weer in perfecte conditie te brengen.
Wij doen ons best en vragen aan u soms wat meer geduld. In ieder geval onze excuses voor de ongemakken die u misschien ondervindt of kunt ondervinden.

 

Marcel Voskens
De Gulbergen B.V.