Golf De Gulbergen | Heiderschoor 26 | 5731 RG Mierlo
Gebruik voor navigatie: Baroniehei Nuenen | 0492-592455 > keuze 2 | Mail ons

Baan kan tijdelijk gesloten zijn
November, december, januari, februari. Het zijn de maanden waarbij de vorst voor koude perioden zorgt. Na een nachtvorst is de wereld wel mooi wit door de rijp, maar golfen is dan even niet mogelijk. Door de nachtvorst is er ook rijp op de baan ontstaan en kan deze tijdelijk gesloten zijn. Houdt u daar, svp, rekening mee. Meestal gaat de baan rond 10.00 uur weer open.
We bedanken u voor uw begrip.

De uitleg
Rijp ontstaat bij voorkeur tijdens een rustige, heldere nacht op voorwerpen, die snel warmte verliezen door uitstraling naar de ruimte. Zodra de temperatuur van het voorwerp onder het vriespunt daalt, gaat de waterdamp direct over in ijskristalletjes. Dit proces heet (ver)rijpen of desublimeren.
Daarnaast kan rijp ook ontstaan doordat de waterdamp bij afkoeling eerst als dauw neerslaat en daarna bevriest. Dit wordt rijm genoemd.

Op de golfbaan…………..
S05a Rijp kopieRijp komt het meest voor en kleurt het gras wit. Het bestaat uit minuscule ijskristallen die zich vormen
op het blad van de grasplant.
Als gras is bevroren, verliest het zijn veerkracht omdat de buitenste cellen van elk blad beginnen te bevriezen door het contact met de ijskristallen.

Vervolgens zorgen voetstappen of andere betreding ervoor dat de bevroren cellen scheuren.
Hierdoor ziet het gras er “verbrand” uit en wordt elke voetstap grijs-zwart.

Het herstel duurt lang en hangt af van de groeisnelheid van het gras en van hoe erg de schade is. Hoe erger de schade, hoe gevoeliger de plant wordt voor ziektes en uitdunning.

Marcel Voskens
Golf de Gulbergen