0492 - 592455 | keuze 2

S08a Op de green

Als binnenkort de baan weer qualifying is, wordt het spelen op de green weer belangrijker. Daarom in deze ‘hoe hoort het’ aandacht voor regels op de green.

* Oneffenheden op de green (regel 13.1c)
Welke oneffenheden, beschadigingen mag je wel en welke niet repareren of verwijderen?
Wel: zand en losse aarde, ball marks, spike marks, oude hole plugs, sporen van dieren, ingebedde voorwerpen, zoals steentjes, eikels, etc
Niet: water van besproeiing of regen, beluchtingsgaten en groeven van het maaien of verticuteren, slijtage van de hole.

* Een bewogen bal (regel13.1d)
S08b Op de green- Als je de bal per ongeluk beweegt, bijvoorbeeld bij een oefenswing, moet je de bal terugplaatsen, maar krijg je geen strafslag. Plaats je de bal niet terug en speel je de bal zoals hij ligt, dan speel je van de verkeerde plaats en krijg je de algemene straf.
- Als de bal bewogen wordt door de wind of iets verrolt op een helling, dan zijn er twee mogelijkheden:
1) Heb je de bal opgenomen en teruggeplaatst en de bal verrolt daarna: de bal weer terugplaatsen
2) Heb je de bal niet opgenomen: spelen van de nieuwe plaats

* Verkeerde plaats (regel 14.7b)
S08c Op de green- Je hebt de bal uitgeholed van de plek waar hij ligt, maar realiseert je niet dat je de bal volgens de regels hebt gemarkeerd, de bal hebt opgenomen en je marker opzij gelegd.
Je speelt vervolgens van de plaats waar je de marker hebt neergelegd: dus van de verkeerde plaats en krijgt de algemene straf. Je hebt geen ernstige overtreding begaan; je hoeft de fout niet te herstellen en van de oorspronkelijke plaats te spelen.
- Je hebt de bal gemarkeerd en de bal weggerold. Je bent aan de beurt en je speelt de bal op de plaats waar hij ligt.
Doordat je de bal hebt verwijderd van zijn oorspronkelijke plaats is deze niet meer in het spel. Je hebt dan een bal gespeeld die niet in het spel is. Je hebt dus niet van de verkeerde plaats gespeeld maar ‘een verkeerde bal’ gespeeld. Je krijgt de algemene straf. Vervolgens moet je de bal spelen van de oorspronkelijke plaats. (Regel 6.3c)
- In Matchplay betekent dat dus: verlies van de hole
- In strokeplay: 2 strafslagen; maar herstel je de fout niet: dan ben je gediskwalificeerd.

* Een veel gemaakte fout
S08d Op de greenVoordat je de bal gaat uitholen draai je de bal om bijv. beter op te lijnen: de bal is niet verrold, maar je hebt de bal niet gemarkeerd.
Je hebt de bal bewust (expres) aangeraakt.

Volgens regel 9.4b krijg je 1 strafslag.