0492 - 592455 | keuze 2

S11a Hoe hoort het IMG 0435

Je brengt je bal in het spel op hole 5 van de Sprookjesbaan (de hole over de weg). Met een afwijking naar rechts verdwijnt de bal in het bomen/struikenterrein.

Omdat je niet zeker weet of je de bal zult vinden binnen de toegestane tijd, breng je toch maar een nieuwe bal in het spel.
* Een provisionele bal;
  dit meld je aan je marker. Vervolgens ga je de bal zoeken; vind je de bal binnen de toegestane tijd, dan ga je verder met je eerste bal. Vind je de bal niet binnen de toegestane tijd, dan is de provisionele bal in het spel. Je telt een strafslag bij: je hebt dus 3 slagen gedaan.
* Een nieuwe bal:
  je verwacht niet dat je de bal nog zult vinden; misschien ligt hij buiten de baan. Vergeefs zoeken heeft weinig zin. Zo houd je wel het tempo in het spel. Je telt een strafslag bij: je hebt dus 3 slagen gedaan.

 
Wat is de toegestane tijd?
Je loopt naar de plek waar je verwacht dat je bal zal liggen. Dan ga je zoeken; vanaf het moment dat jij gaat zoeken is de toegestane tijd 3 minuten. Vind jij of een van je flightgenoten de bal niet binnen deze tijd, dan is je bal verloren. Heb je een provisionele bal gespeeld, dan wordt dit de bal in het spel. Heb je geen provisionele bal gespeeld, dan moet je terug naar de afslag en een nieuwe bal in het spel brengen.

Wat mag wel en wat mag niet bij het zoeken?
S11b Hoe hoort het 01- Je mag redelijke handelingen verrichten om de bal te vinden: gras, struiken etc. bewegen, buigen, eventueel afbreken; als je daardoor de omstandigheden voor het doen van een slag verbetert, volgt er geen straf. Bij onredelijke handelingen krijg je de algemene straf.

S11c Bal in bunker- Ligt je bal geheel of deels onder het zand (bijv. in een bunker) en verplaats je dat door het zoeken, dan moet je de oorspronkelijke ligging zoveel mogelijk herstellen; je mag een deel van de bal nog wel blijven zien.

Herstel je de ligging niet, dan krijg je de algemene straf.


Is het wel mijn bal, die ik vind?
- Dan moet je de bal identificeren; is het namelijk per ongeluk toch een andere bal, dan speel je een verkeerde bal (regel 14.7a).
- Kun je de bal niet identificeren, zoals de bal ligt, dan mag je de bal opnemen of bewegen: maar je moet de plek van de bal markeren. Je mag de bal schoonmaken voor zover nodig is om te identificeren. Markeer je niet of maak je de bal helemaal schoon: je krijgt een strafslag.
Overigens als het niet nodig is om de bal te identificeren - waar dan ook behalve op de green – en beweeg je de bal of neem je de bal op, dan krijg je een strafslag.

N.B. In regel 7 vind je al deze regels officieel beschreven.