0492 - 592455 | keuze 2

N08a Verloren bal 01a

Wanneer is een bal verloren en wat zijn de regels bij een verloren bal.

  • De bal is verloren wanneer deze niet is gevonden binnen 3 minuten nadat de speler (of de caddy) is begonnen met zoeken. Je hebt wel een redelijke tijd om naar de plaats te gaan waar de bal zou moeten liggen.
  • Vind je op die plaats een bal en is het niet meteen duidelijk dat het jouw bal is, dan moet je de bal volgens de regels identificeren: voordat je de bal beweegt of opneemt: markeren!
    N08b Out of boundsVan deze regels – 3 minuten of identificeren – wordt vaak afgeweken. In een wedstrijd of bij het spelen van Q-kaart moet je dan een strafslag bijtellen!
  • Vind je op die plaats 2 ballen en kun je niet vaststellen welke bal jouw bal is, dan is het een verloren bal. Je vervolgt dan je spel door het toepassen van de procedure van slag en afstand: je gaat terug naar de plaats van waar je de bal hebt gespeeld en telt een strafslag bij.
  • Als je een bal speelt en je twijfelt of je deze wel zult kunnen vinden, dan speel je voor een goede doorstroming in de baan een provisionele bal. Vind je de oorspronkelijke bal niet, dan wordt de provisionele bal de bal in het spel en tel je een strafslag bij.
  • Als je (bijna) zeker weet dat de bal in een hindernis is terecht gekomen, dan mag je geen provisionele bal spelen.

Bal buiten de baan
N08c Out of bounds

Als je een bal speelt en hij belandt met zekerheid buiten de baan, dan breng je een nieuwe bal in het spel en telt een strafslag bij.

Als je het niet zeker weet: speel een provisionele bal. Dat voorkomt dat je - als de bal wel buiten de baan ligt – de procedure van slag en afstand moet toepassen en dus terug moet naar de plaats van waar je de bal hebt gespeeld. De flight achter je is je daar vast heel dankbaar voor.


Provisionele bal

Breng je een provisionele bal in het spel, dan moet je dat aan je tegenstander (in Matchplay) of aan je marker (in strokeplay) duidelijk melden. Doe je dat niet, dan breng je een nieuwe bal in het spel (met de straf van slag en afstand) en moet je dus een strafslag bijtellen.
Je speelt de provisionele bal en gaat vervolgens zoeken naar je oorspronkelijke bal; vind je die binnen de tijd, dan speel je verder met de oorspronkelijke bal.
Echter: De oorspronkelijke bal is niet meer in het spel wanneer deze verder van de hole ligt dan de provisionele bal en de provisionele bal is geslagen.

* Regel 18.2 beschrijft de regels voor een verloren bal en de bal buiten de baan.
* Regel 18.3 beschrijft de regels voor een provisionele bal.